Newschola, el butlletí newsletter d'schola didà ctica activa

La didàctica de l’evolució humana, els casos d’Atapuerca i Orce

Schola Didactica Activa - Jaciments d'Orce

Ja fa sis anys que participem en  les tasques de creació, realització i gestió de l’oferta didàctica del Projecte Atapuerca. En aquest temps hem tingut temps de reflexionar sobre la necessitat i el valor de treballar l’evolució humana i la prehistòria a les aules i la importància d’aquestes disciplines per al conjunt de la societat. El degoteig constant de visitants als Jaciments d’Atapuerca, uns 150.000 aquest any, ens demostra que són temes d’actualitat per molt que ens traslladin a la vida de fa més d’1 milió d’anys i que entre els docents existeix una veritable necessitat de tenir informació tant d’aquests primers europeus com de la seva forma de viure. 

 
Schola Didactica activa - Eudald Carbonell amb Núria Castellano

En un altre ordre de coses, el nombre creixent de visitants ha convertit la Sierra de Atapuerca i la ciutat de Burgos, amb el seu nou Museo de la Evolución Humana, en un destí turístic de primer ordre a nivell estatal. Així doncs hem pogut constatar com la posada en valor d’un Patrimoni Mundial, s’ha convertit en un motor de desenvolupament local. 

Des de l’any 2010, l’Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social, que investiga els Jaciments d’Atapuerca, treballa en un nou projecte a la Conca de Guadix- Baza, a la població d’Orce, província de Granada. El proppassat mes de setembre, dos membres d’Schola. Didàctica Activa S.L, es van traslladar a Orce per fer el seguiment de les excavacions als jaciments de Barranco León i Fuente Nueva 3, per engegar un projecte didàctic que posi en valor a nivell escolar , els jaciments amb indicis de presència humana més antics d’Europa Occidental, ja que tenen una ocupació que es remunta a 1,3 milions d’anys. 

La nostra tasca ha consistit en recollir tota la informació científica disponible i processar-la per fer la transposició didàctica. A partir d’aquí i aprofitant les rèpliques disponibles, hem creat dos tallers didàctics, un per educació primària “Orce, un paraíso del Paleolítico” que té com a eix central l’arqueologia i un per educació secundària “Orce. Un pequeño trozo de África en Europa” que es centra en la paleontologia. 

La posada en valor dels Jaciments d’ Orce i els coneixements que es deriven  de la investigació, poden generar recursos econòmics si es crea una oferta didàctica de qualitat adaptada als diferents públics.  Les dues activitats que hem creat són la primera pedra d’un projecte que forçosament ha de ser més ampli i que ha de cobrir les visites guiades als Jaciments.

Notícies

inici de les visites al MEAM

Schola Didactica activa - meam

Ja us vàrem explicar en la newsletter del mes de juny que estàvem treballant en el projecte didàctic del nou Museu Europeu d’Art Modern de Barcelona el MEAM

Aquest primer trimestre hem realitzat les primeres visites. Un dels valors més importants del Museu és que totes les obres són del segle  XXI. Durant el recorregut de la visita, els alumnes descobreixen com alguns artistes actuals treballen per recuperar l’art figuratiu que es va perdre al segle XX en l’aposta per les avantguardes. Tanmateix,  aquesta aposta per la tradició figurativa presenta tècniques, temàtiques i elements diversos que només poden ser fruit de l’art més contemporani. 

Un altre dels valors didàctics del Museu és que en molts d’aquests artistes es poden percebre les influències dels pintors clàssics com Goya o bé Dalí, en aspectes concrets com l’ús del color, les perspectives o la composició. Un dels aspectes que impressiona més els i les alumnes són les obres fotorrealistes, sovint de grans dimensions, en les que és difícil distingir la mà humana. 

Vine i impregna’t del nou art del segle XXI al MEAM. 

inici del curs escolar a can riera. l’Hospitalet

Schola Didactica activa - Tallers sobre el franquisme

El passat dia 2 de novembre, dins del curs organitzat pel Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya “Espais de memòria: un recurs educatiu”, es va fer la presentació dels tres tallers didàctics que s’han creat a Can Riera, Espai de Memòria de L’Hospitalet de Llobregat . Seguint criteris didàctics, s’ha fet  una exhaustiva selecció de documents del fons de l’arxiu municipal,  i s’han organitzat en tres activitats pensades per alumnes de 4rt d’ESO i 2on de batxillerat que, amb l’ajut d’un quadern de treball, inicien una recerca que els transporta als moments més convulsos de la nostra història recent.

  • “Lluita armada i lluita social. La Guerra Civil a L’Hospitalet” 
  • “Revolució a L’Hospitalet. La Segona República” 
  •  “Addictes i resistents. El franquisme i l’antifranquisme a L’Hospitalet”

Demaneu informació a:

Can Riera.

Espai de Memòria de L’Hospitalet.
Telèfon 93 403 29 97