Newschola, el butlletí newsletter d'schola didà ctica activa

Novetats 2011

Schola Didactica Activa

A Schola ens proposem estar més a prop dels que sou clients i amics, explicant-vos les novetats i els projectes en els que anem treballant.  Igualment, agrairem suggeriments, comentaris i tota mena d’aportacions. Els reptes del present requereixen unir esforços i avui la comunicació i l’intercanvi constants són possibles a través de la xarxa. A Schola portem 21 anys al servei de la Didàctica de les Ciències Socials, per això us oferim la nostra experiència a través d’aquest nou butlletí i de la nostra nova pàgina web en la que estem treballant per poder penjar-hi materials que us serveixin a l’aula.

Esperem que la nostra proposta us sigui útil i que ens feu totes les demandes i suggeriments que trobeu oportuns.

 

Notícies

rutes antifranquistes i tallers al nou espai de memòria de l’hospitalet de llobregat “Can Riera”

Can Riera és un nou equipament dotat amb una sèrie de recursos com ara una exposició permanent i un servei de documentació per a la consulta especialitzada sobre L’Hospitalet durant el segle XX (materials, fons, gravacions de testimonis, fotografies i vídeos en format digital, procedents de l’arxiu municipal i preparats per a ser treballats per alumnes i professors).

Can Riera també disposa d’un catàleg de tallers pedagògics destinats a centres educatius i d’una sala habilitada amb ordinadors per a la seva realització.

Per aquest motiu s’han dissenyat tres activitats didàctiques per a ensenyament primari i secundari, que temàticament estan centrades en l’època de la República, la Guerra Civil i el Franquisme. Durant el curs, hem tingut l’oportunitat de realitzar-ne algunes i la valoració tant d’alumnes com de professors ha estat molt positiva, perquè han tingut la possibilitat de consultar fonts històriques i interpretar-les segons el propi criteri.

Al mateix temps s’han realitzat tres noves rutes urbanes sobre l’antifranquisme a l’Hospitalet que ens han permès apropar-nos als llocs des dels quals es van organitzar i van treballar els resistents. Can Riera-espai de memòria de L’Hospitalet disposa també d’una sala polivalent equipada amb pantalla i projector que permet complementar les activitats i tallers a petició del professorat (projecció de documentals, xerrades amb testimonis, conferències, etc.).

Schola realitza tallers A l’escola Goar de Viladecans

Com cada curs, els i les mestres de l’escola Goar, vam proposar als nostres alumnes triar el nom de la classe. Enguany es tractava de triar cultures històriques i així és com van sorgir les classes dels romans, dels asteques, dels ibers, dels prehistòrics, dels egipcis i dels grecs. Durant tot el curs els alumnes han estat treballant aspectes concrets d’aquestes cultures, però al mes d’abril va arribar el moment d’ampliar coneixements i trobar-se cara a cara amb els seus protagonistes.

L’equip de monitors d’Schola van desembarcar a l’escola Goar, carregats de maquetes i objectes d’altres temps i d’altres llocs disposats a submergir-se amb els alumnes de tota l’etapa infantil en el meravellós món del passat. Van passar per totes les classes i a cada classe van fer un taller sobre la cultura triada. No cal que us diguem que els nens i nenes ja sabien un munt de coses, amb l’ajut d'aquest tallers vam acabar de comprovar la vida quotidiana d’aquests personatges que entre tots els hem fet tan propers. Per les mestres la valoració de l’experiència va ser molt motivadora i engrescadora perquè van fer arribar als nostres alumnes temes llunyans per la seva edat d’una manera molt propera, vivencial, creativa i participativa.Text de Sònia Poblador

Viatge a Korea

El passat mes de maig vam viatjar a Korea del sud per participar en el dinovè Festival de la Prehistòria de Jeongok, on hi ha un dels jaciments paleolítics més antics del continent asiàtic.

Vam tenir l’oportunitat de parlar-los dels Jaciments d’Atapuerca (Burgos) i realitzar els nostres tallers “Darwin i l’evolució” i el ”taller de fletxes” amb els nens i les nenes coreans de totes les edats i també amb els seus pares. També vam tenir l’oportunitat de presentar una comunicació sobre el projecte didàctic i la posada en valor dels jaciments d’Atapuerca, en el Workshop “Prehistoric Sites and the World Heritage Convention” que es va celebrar els mateixos dies.

Inauguració del museu europeu d’art modern a Barcelona

El passat 9 de juny es va obrir al públic el nou Museu Europeu d’Art Modern, una iniciativa de la Fundació de les Arts i dels Artistes.

La seu del Museu es troba en el Palau Gomis, al centre del barri del Born, que ha estat recuperat per a contenir obres molt recents, ja que totes han estat realitzades en el segle XXI. El denominador comú d’aquestes obres és l’art figuratiu. L’equip d’Schola. Didàctica Activa, estem treballant en un projecte didàctic per convertir aquest nou museu en un espai de referència per al treball de l’art amb alumnes de tots els cicles, especialment la figuració i el realisme. Us mantindrem informats!